“Alle ziekten beginnen in de darm.”
Dit is een bekende quote van Hippocrates. de grondlegger van onze huidige westerse geneeskunde. Dat alle ziekten starten in de darm is mischien wat kort door de bocht maar het is wel een feit dat wanneer de darm niet goed functioneert dit een invloed heeft op je gezondheid. Zo is een lekkende darm de belangrijkste oorzaak van een chronische laaggradige ontsteking en dit is dan wel weer de grootste oorzaak van misschien wel alle ziekten!
Laten we eerst beginnen met een paar tekenen die aangeven dat je darmgezondheid vaak niet optimaal is:
- Opgeblazen gevoel
- Constipatie
- winderigheid
- Diarree
- Chronische vermoeidheid
- Huidproblemen
- Angst
- Depressie
- Schildklierproblemen
- …………………..Dit is natuurlijk maar het topje van de ijsberg want onze darmgezondheid beïnvloedt elk aspect van onze gezondheid.
Darmen: Onze 2de hersenen
Onze darmen zijn zo’n belangrijk orgaan dat met alle onze andere organen verbonden is. Zo is er ondertussen al voldoende bewijs dat er wel degelijk een connectie/communicatie is tussen onze darmen en onze hersenen (Gut-Brain axis). Denk maar aan de plotse drang om naar het wc te moeten gaan in stressvolle situaties. Maar er zijn ook minder gekende connecties zoals: Darm-schildklier, darm-hart of zelf darm-huid…, alles is met elkaar verbonden. Wanneer onze darmen niet gezond zijn is het haast onmogelijk om gezond te zijn.
Dit is ook de reden dat 1 van mijn eerste interventies, in bijna elke behandeling, eruit bestaat van de darm in een optimale staat te brengen. Hierin gaan we het volledige spijsverteringskanaal bij gaan betrekken, van mond tot kont. We kunnen nu eenmaal niet naar optimale staat van de darm gaan zonder eerst te gaan kijken hoe de status is van de mond en de maag. Als het daar al niet goed zit zal dit ongetwijfeld zijn gevolg hebben voor de rest van het spijsverteringskanaal. lees: darm.
Darmmicrobioom en het Immuunsysteem.
Veel van de darmaandoeningen ontstaan echter door een dysbiose. Het darmmicrobioom bestaat uit miljarden micro-organismen die in de darmen leven en belangrijk zijn voor de gezondheid van het spijsverteringsstelsel. Deze micro-organismen helpen bij de vertering van voedsel, het ondersteunen van het immuunsysteem en het beschermen tegen ziektekiemen. Men spreekt van een dysbiose wanneer er een disbalans tussen de ‘goede’ en ‘slechte’ bacteriën. Deze disbalans kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder antibioticagebruik, voeding en chronische stress. Dysbiose kan leiden tot tal van gezondheidsproblemen, zoals inflammatoire darmziekten, obesitas en zelfs psychische stoornissen. .
Het darmmicrobioom speelt een cruciale rol in de ontwikkeling en de werking van het immuunsysteem. De darm is de thuisbasis van een diverse gemeenschap van micro-organismen, waaronder bacteriën, virussen en schimmels, die samen het darmmicrobioom vormen. Dit microbioom fungeert als eerste verdedigingslinie tegen ziekteverwekkers en helpt het immuunsysteem te reageren op binnendringende organismen.
Recent onderzoek heeft aangetoond dat het darmmicrobioom de rijping en functie van immuuncellen beïnvloedt, zoals T-cellen en B-cellen, die essentieel zijn voor de ontwikkeling van adaptieve immuniteit. Het moduleert ook de functie van aangeboren immuuncellen, zoals dendritische cellen en macrofagen, die belangrijk zijn voor de eerste reactie op ziekteverwekkers.
Naast zijn rol in de ontwikkeling en werking van het immuunsysteem, speelt het darmmicrobioom ook een sleutelrol in de regulering van het darm-geassocieerd lymfoïde weefsel (GALT), een belangrijk onderdeel van het immuunsysteem dat verantwoordelijk is voor de controle van en de reactie op ziekteverwekkers in de darm. Het darmmicrobioom helpt de integriteit van de darmbarrière te handhaven en bevordert de productie van moleculen die de immuunrespons moduleren.
Kortom, het darmmicrobioom is een cruciale component van het immuunsysteem, die de ontwikkeling en de functie van immuuncellen beïnvloedt en het darmgeassocieerde lymfoïde weefsel regelt. Ongeveer 70% van ons immuunsysteem bevindt zich in onze darmen! Het lijkt mij dan ook niet meer dan logisch dat bij elke chronische ziekte naar de darmen wordt gekeken.