Gezondheid start in de darm

 

 

Colitis Ulcerosa

Wie je vandaag bent of welke klachten je vertoont is een combinatie van genetica en epigenetica. Aan genetica zelf kunnen we niet veel doen maar hoe bepaalde genen geactiveerd of gedeactiveerd worden kunnen we wel iets doen. Dat deel noemen we epigenetica en dit wordt bepaald door onze leefstijl, omgeving en gedrag. Zaken waar we dus zelf invloed op hebben. In een ziektebeeld is de verhouding genetica/epigenetica 30:70! Dit geeft ons een belangrijk voordeel om de ziekte te genezen. 

Colitis Ulcerosa

Welke darmaandoeningen behandelen we?

Binnen de kPNI (Wat is kPNI?) houden we ons voornamelijk bezig met het behandelen van chronische aandoeningen. Daarnaast heb ik mij verder gespecialiseerd in de darmen en het behandelen van chronische darmaandoeningen zoals Crohn, lekkende darm (leaky gut), Prikkelbare Darm (IBD) en uiteraard Colitis Ulcerosa. Dat alle ziekten starten in de darm is mischien wat kort door de bocht maar het is wel een feit dat wanneer de darm niet goed functioneert dit een invloed heeft op je gezondheid. Zo is een lekkende darm de belangrijkste oorzaak van een chronische laaggradige onsteking en dit is dan wel weer de grootste oorzaak van misschien wel alle ziektes. 

Colitis Ulcerosa

Hoe ziet de behandeling er uit?

Op basis van een uitgebreid intakegesprek gaan we samen met de patiënt op zoek naar de oorzaak van het probleem. Welke werkingsmechanismen zijn hierdoor verstoord geraakt en welke triggers hebben dit veroorzaakt. Onze behandeling bestaat er dan in om in de eerste plaats de triggers weg te halen en dan stilaan de werkingsmechanismen te gaan herstellen. Dit doen we voornamelijk op basis van leefstijlaanpassingen (voeding, beweging, bioritme,…) en suppletie waar nodig. Onze aanpak gaat zich daarom dan ook niet enkel focussen op de symptomen maar we gaan hier het volledige lichaam bij betrekken. Ook al is de ziekte hetzelfde de oorzaak kan bij iedereen verschillend zijn, daar gaan we naar op zoek. We kijken naar de hele spijsvertering van ‘Mond tot Kont’ omdat elke schakel in ons verteringsproces invloed heeft.  

Ter ondersteuning van onze behandeling bieden we verschillende darmtesten aan via onze partner Fidlab. Deze testen zijn oa een darmmicrobioom test, darm biomarker panel (opsporen Leaky gut), SIBO-test en IgG-test die op zoek gaat naar voedingsintoleranties.

Een darmmicrobioom is de meest gebruikte test en geeft een zeer mooi beeld over de algemene gezondheid van de darm.  In deze test krijgen we een zicht op de aanwezigheid van de belangrijkste bacteriën en de verhoudingen hiervan. Daarnaast geeft het ook al een duidelijk overzicht met welk type aandoening we te maken hebben wat eigenlijk een shortcut is naar de oplossing.  

Een voorbeeldrapport hiervan vind je HIER

 

Colitis Ulcerosa

Colitis Ulcerosa



Laaggradige ontsteking oorzaak van alle ziektes?

De darm moet permeabel zijn zodat nutriënten kunnen worden opgenomen in het lichaam. Echter, tegelijkertijd moet worden voorkomen dat bacteriële toxinen zoals lipopolysachariden (LPS) of andere schadelijk stoffen het lichaam binnenkomen. Wanneer er sprake is van een hyperpermeabele darm, ofwel leaky gut, kunnen onder meer LPS de bloedbaan betreden en via de circulatie het gehele lichaam bereiken. Daar lokken ze reacties van het immuunsysteem uit. Deze situatie heet endotoxemie en is een oorzaak van systemische laaggradige ontstekingen die aan de basis staan van een hele reeks aandoeningen. Mogelijke factoren die een hyperpermeabele darm kunnen veroorzaken zijn een schadelijk voedingspatroon, chronische stress, small intestinal bacterial overgrowth (SIBO, bacteriële overgroei in de dunne darm) en voedselallergieën of -intoleranties. (Bron)

Inflammatoire darmziekten (IBD) zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa zijn tekenen van een verstoorde immuniteit in de darm waarbij er voortdurend pro-inflammatoire activiteit is. Maar ook mensen zonder deze diagnose kunnen sluimerende ontstekingen hebben in hun darmen. Deze situatie ontstaat als gevolg van een complexe interactie tussen (epi)genetische factoren, de omgeving, het microbioom en het immuunsysteem en kan aanzienlijke schade aanrichten aan de darmwand. 

De combinatie van veel ontstekingsactiviteit in de darm en schade aan de darmwand kan leiden tot systemische immunologische problemen zoals allerhande auto-immuunaandoeningen en allergieën

Colitis Ulcerosa Leaky Gut

 

Voor een succesvol en duurzaam herstel is het essentieel om te achterhalen wat de oorzaak is van darmklachten. Het is inmiddels duidelijk dat omgevingsinvloeden, zoals ongepaste voeding, stress en medicijngebruik, een negatieve uitwerking hebben op de darmgezondheid. We moeten daarbij niet uit het oog verliezen dat bij bepaalde darmaandoeningen, zoals de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa, naast omgevingsfactoren, ook genetische factoren een rol spelen bij het ziekteproces. Echter, over het algemeen is er in de behandeling al veel mogelijk met voeding, suppletie, stressreductie en andere leefstijlinterventies.