Burnout: Invloed op structuur en functie van de hersenen

Ik moet spijtig genoeg nog te veel horen dat mensen met een Burnout nog te veel worden weggezet als “het zit tussen de oren”.  Nu, op zich klopt dit ook want er is ook effectief iets aan de gang tussen de oren,ook al bedoelen de critici dit anders , en meer bepaald de hersenen. In deze blog wil ik verder toelichten wat er gebeurt in de hersenen bij burnout en hoe we hier een antwoord op kunnen bieden.

(more…)

0 Comments
Read more about the article Lactaat en waarom Pogacar Pogacar is.
Inscyd

Lactaat en waarom Pogacar Pogacar is.

De meeste kennen het woord lactaat of melkzuur wel en verwensen het van het brandend/pijnlijk gevoel dat ze voelen tijdens intensieve inspanningen. Waar komt dit brandend gevoel vandaan en heeft lactaat uberhaupt wel nut? In deze blog ga ik u wat meer inzicht geven over lactaat. Wat de misvattingen hieromtrent zijn en dat het misschien veel belangrijker is dan we allemaal wel denken.

Lactaat vs Melkzuur

Eerst en vooral wat is het verschil tussen lactaat en melkzuur (lactic acid), is dit niet hetzelfde? Zoals je hieronder kan zien is er wel degelijk een verschil, namelijk dat melkzuur één waterstofion meer heeft dan lactaat. Hoewel de twee termen vaak door elkaar worden gebruikt, is het lactaat – en niet het melkzuur – dat door uw lichaam wordt geproduceerd. Lactaat heeft een pKa van 3,9 (pKa geeft aan vanaf welke pH een stof een H+ opneemt of juist afgeeft) wat wil zeggen dat de PH waarde in het bloed al moet dalen onder de 3,9 vooraleer het een deeltje waterstof zal opnemen om melkzuur te worden. Wetende dat de laagst gemeten PH waardes tijdens inspanningen niet onder de 6 komen is de kans dus klein dat er melkzuur wordt gevormd. We gaan het vanaf nu dus hebben over lactaat en niet melkzuur 😉

(more…)

0 Comments

Het belang van een gezonde darm.

“Alle ziekten beginnen in de darm.”

Dit is een bekende quote van Hippocrates. de grondlegger van onze huidige westerse geneeskunde. Dat alle ziekten starten in de darm is mischien wat kort door de bocht maar het is wel een feit dat wanneer de darm niet goed functioneert dit een invloed heeft op je gezondheid. Zo is een lekkende darm de belangrijkste oorzaak van een chronische laaggradige ontsteking en dit is dan wel weer de grootste oorzaak van misschien wel alle ziekten!

(more…)

0 Comments

Myth Debunking: Waarom ijs bij zwelling geen goed idee is.

In deze reeks van ‘Myth Debunking’ geven we een andere kijk op een aantal zaken/fenomenen/mythes die vandaag bij de meeste mensen diep ingeburgerd zijn, maar door recente wetenschap ondertussen wat achterhaald zijn.

Een mooie om hiermee te starten is het gebruik van ijs bij een acuut letsel waar zwelling ontstaat. Wanneer vandaag iemand zijn voet omslaat en er zwelling optreedt, wordt er meteen geroepen om hier zo snel mogelijk ijs op te leggen om de zwelling en pijn te verminderen. Ijs zal wel degelijk helpen om de zwelling en pijn tegen te gaan, maar is het ook het beste idee om de schade zo snel mogelijk te herstellen?

(more…)

0 Comments

Covid, Wat Kunnen We Zelf Doen?

Het coronavirus is spijtig genoeg terug zeer actueel: stijgende besmetting cijfers, meer ziekenhuisopnames en een piek die verwacht wordt in de loop van de maand november. Daarnaast is er natuurlijk nog de eeuwige discussie over het vaccin, wel of niet, maar hier gaan we het nu niet over hebben. Waar we het wel over gaan hebben, is wat u nu al zelf kan doen om het coronavirus buiten te houden en ervoor te zorgen dat, wanneer het toch zou binnenkomen, het virus beperkt blijft in zijn reactie.De Barrieres Ons immuunsysteem zit fantastisch in elkaar en misschien wel één van de meeste…

0 Comments