De meeste kennen het woord lactaat of melkzuur wel en verwensen het van het brandend/pijnlijk gevoel dat ze voelen tijdens intensieve inspanningen. Waar komt dit brandend gevoel vandaan en heeft lactaat uberhaupt wel nut? In deze blog ga ik u wat meer inzicht geven over lactaat. Wat de misvattingen hieromtrent zijn en dat het misschien veel belangrijker is dan we allemaal wel denken.
Lactaat vs Melkzuur
Eerst en vooral wat is het verschil tussen lactaat en melkzuur (lactic acid), is dit niet hetzelfde? Zoals je hieronder kan zien is er wel degelijk een verschil, namelijk dat melkzuur één waterstofion meer heeft dan lactaat. Hoewel de twee termen vaak door elkaar worden gebruikt, is het lactaat – en niet het melkzuur – dat door uw lichaam wordt geproduceerd. Lactaat heeft een pKa van 3,9 (pKa geeft aan vanaf welke pH een stof een H+ opneemt of juist afgeeft) wat wil zeggen dat de PH waarde in het bloed al moet dalen onder de 3,9 vooraleer het een deeltje waterstof zal opnemen om melkzuur te worden. Wetende dat de laagst gemeten PH waardes tijdens inspanningen niet onder de 6 komen is de kans dus klein dat er melkzuur wordt gevormd. We gaan het vanaf nu dus hebben over lactaat en niet melkzuur 😉
(more…)