Intermittent Living

Breng je lichaam uit evenwicht om met jezelf terug in balans te komen

Intermittent Living is de manier om terug weerbaar te worden en controle te krijgen over je lichaam. IL is gebaseerd op oeroude stress-prikkels, zoals we die eigenlijk altijd hebben gekend, acuut te gaan inzetten. Hiermee gaan we ons lichaam uit balans brengen, herstellen en met als resultaat sterker worden! 

Honger, dorst, koude, warmte,….. het zijn die prikkels die ons mens hebben gemaakt. We vergeten te vaak dat we als mens het resultaat zijn van een miljoenenjaren evolutie waar we constant werden geconfronteerd met lange periodes van koude, dorst, warmte, Co2 veranderingen etc. Door de evolutie heen heeft ons lichaam zich aan deze uitdagingen aangepast anders hadden we het niet overleefd. Deze mechanismen zitten nog steeds in ons ingebakken. Enkel worden deze mechanismen vandaag niet meer gebruikt aangezien we onze omgeving aan ons hebben aangepast ipv omgekeerd. 

Homo Sapiens heeft zich altijd aangepast aan zijn omgeving en niet omgekeerd, tot nu.  Denk maar aan de constante temperatuur waarin we leven dankzij verwarming en airco en de gevulde koelkast die constant binnen bereik is. Neem daarbij ons zittend, sedentair bestaan en we hebben onze homo sapiens anno 2022 die gebukt gaat onder welvaartziekten zoals: diabetes, hart en-vaatziekten, obesitas, hoge bloeddruk,etc. Deze levenstijl zijn we ons pas de laatste 100 jaar beginnen aan te meten. Wetende dat het duizenden jaar duurt voor we op genetisch vlak maar de kleinste aanpassing kunnen doen is het te gek om te denken dat ons lichaam zich snel zal aanpassen aan onze huidige levenstijl.

Het terug integreren van die evolutionair bekende stressoren zorgt ervoor dat we weer krachtig, flexibel en weerbaar worden. Het beschermd ons lichaam en brein tegen de huidige onnatuurlijke omgeving. Het brengt ons weer een stap dichterbij de homo sapiens die we van nature zijn.

Intermittent Living

 

Het Intermittent Living Concept is gedurende 11 jaar ontwikkeld met behulp van twee basisonderzoeken; ‘The study of origin’ en ‘Intermittent Living’. In totaal zijn 201 mensen onderzocht waaronder gezonde personen, zittende mensen, topsporters en mensen met verschillende ziektebeelden. De resultaten van onze studies zijn gepubliceerd in gerenommeerde wetenschappelijke tijdschriften en de grondlegger van dit concept, Dr. Leo Pruimboom, is erop gepromoveerd aan de Universiteit van Groningen.

Het IL-concept is gebaseerd op de wetenschap achter de werking van hormetische prikkels zoals kortdurende extreme koude, therapeutische hypercapnia (CO2-therapie), medicinale hypoxie (lage O2-therapie), sauna, intermittent fasting en intermittent drinking. Daarnaast worden combinaties van secundaire plantenstoffen gebruikt om de hormetische prikkels optimaler te laten werken.Hormese staat voor ‘wat je niet doodt, maakt je sterker’. Een oude volkswijsheid die nu gelukkig beschouwd wordt als wetenschappelijk bewezen en waarvoor een eigen geïndexeerd tijdschrift bestaat ‘Dose Response‘.

Centraal binnen het Intermittent Living Concept staat de rol van een uniek werkingsmechanisme met directe invloed op 270 genen en de meeste vitale processen in het lichaam van zo goed als alle organismen. De stof die dit werkingsmechanisme beinvloedt is Nuclear factor – erythroid 2 p45 – related factor of simpelweg NRF2. Een transcriptiefactor (stof die genactiviteit beïnvloedt) die meer dan 240 geactiveerde genen en 30 geremde genen beïnvloedt en zelf hormetisch is. Dit betekent dat de activiteit van nrf2 niet te hoog en niet te laag behoort te zijn. Het Intermittent Living Concept zelf behoort tot de moderne manier van ziekteverklaring genaamd systeemgeneeskunde.

David Impanis

Blijf op de hoogte van onze workshops en schrijf je in op onze nieuwsbrief.